Åda Wild Boar

12KM

Start
10:30
Distans
12km

Orginalet, och vår mest populära distans. Här tar du dig an det allra bästa som Pilskogen har att erbjuda och det finns få ställen i Sverige där 12km är så här utmanande. Räkna med att klättra ca 500m på konstant böljande stigar och klippor genom vacker Sörmländsk skog.

Se Karta

Starten går från vårat etablerade tävlingscenter med tentipi, grill, publik och musik. Efter att ha klättar över vildsvinsstaketet kommer första rejäla stigningen direkt och ger en tydlig indikation på att detta är inte några vanliga 12km. Sedan bär det av nedåt och du beger dig nu rakt ut i äventyrlig löpning i vackra Pilskogen.

Line break icon of trail marker

De första 6 km är en cocktail av branta stigningar, härlig plan klipplöpning, ringlande stigar genom djup skog och tekniska uppför- och nedförslöpningar.

Du närmar dig ledens tuffaste del med Elis Berg, Peppes Backe och Fornborgen. Under dessa dryga 2 km tar du ca 50% av ledens höjdmeter och du möter havet och skärgården. Dessa tre stigningar och utförslöpningar är tekniska och härligt utmanande och bjuder på fantastisk utsikt.

Du springer nu nedanför Fornborgen på vackra stigar innan lutningen ökar och du klättrar upp på denna borg med 1000-åriga anor. Utsikten gör det väldigt tydligt varför detta var en strategiskt viktig plats för att hålla koll ut över havet.

När du lämnat Fornborgen har du nu ca 1 km plan löpning att sträcka ut benen på. Du springer på vacker ringlande stig genom gammal skog för att sedan åter möta stigningar och klipplöpning.

Line break icon of trail marker

Du passerar såsmåningom en naturligt öppen och betad skogsäng för att därefter möta en brant klippvägg.

Väl uppe så har du drygt 2 km till målet och leden fortsätter genom klipplöpning med längre och kortare stigningar. Sedan följer mjukare underlag och du springer hem i teknisk terräng, djupa kärr, branta klippor och trolliknande skog.

Line break icon of trail marker

Ca 300 meter innan mål rundar leden en tjärn och nu återstår bara en sista lilla klättringen uppför innan du viker av kraftigt till vänster och beger dig av nerför en ringlande vacker stig som tar dig till upploppet.