Åda Wild Boar Race 2020 ställs in på grund av covid-19. Samtliga anmälningar flyttas över till nästa års lopp ❯

Åda Wild Boar

Race

Ultra

Start
8:00
Distans
ca 45km
Höjdmeter
1000+

En rejäl utmaning som tar dig från starten vid Skanssunder genom vacker skog och öppna landskap på Sörmlandsleden ända ned till Pilskogen där du tar dig an ett och ett halvt varv på våran led.

Har du inte testat den här sträckan på Sörmlandsleden har du missat något och har nu en perfekt möjlighet att ändra på det!

Samtliga deltagare åker gemensamt med buss från Åda Golf & Country Club till starten.

Karta: Etapp 1, Etapp 2 följer 12km-leden med vissa justeringar. Karta kommer snart.

Från start inleder du med ett par km löpning på små grusvägar innan du beger dig in i skogen, där du kommer att spendera den absoluta majoriteten av loppet.

Line break icon of trail marker

Väl inne i skogen bjuder Mörkö på riktigt fin löpning på mjuka stigar som ringlar fram mellan granarna. Här i början är det inga stora klättringar det handlar om, men den böljande terrängen är ändå utmanande. Riktigt fin löpning med bra flyt.

Efter ca 6km kommer du fram till första vägövergången. Här möts du av en flaggvakt och det är mycket viktigt att du lyssnar på instruktion från denne för säker passering.

Line break icon of trail marker

Du fortsätter nu i skogen innan du efter ca 8km kommer ut i mer öppna landskap och springer över fält tills det är dags att lämna Mörkö och ta dig an fastlandet.

Vid 10km korsar du vägen, och springer över Mörköbron. Även här finns det flaggvakt som instruerar.

När du tagit dig över bron svänger du av till vänster innan du drar direkt upp i höger tillbaka in i skogen. Här får du en ganska rejäl stigning och väl uppe belönas du med klipplöpning med Mörköbron och sundet synligt långt bakom dig.

Line break icon of trail marker

Vid 13,5km når du den första av de två fornborgar du kommer att springa förbi under dagen, och som sig bör innebär det att du får plocka ett antal höjdmeter på vägen upp mot denna plats som har mycket god utsikt över sundet som belöning.

På väg ner tar du skarpt till vänster och tar dig an ett tekniskt utförsparti följt av riktigt trolsk skog med mossiga, stora runda stenbumlingar.

Efter 16km väntar varierad terräng som varvar skog, med små skogsvägar och grusvägar. En härlig blandning av skog och öppna landskap där du springer med vacker utsikt över fält och hav. På de kortare sträckor av grusväg har du ett val att göra; öppnar du upp steget och försöker pressa eller sparar du energi till det som komma skall när du anländer till Pilskogen?

Line break icon of trail marker

Runt 22km springer du på Tullgarns slotts marker. Här möter du gammal ädellövsskog gott om riktigt stora gamla träd i kunglig miljö. Du ser slottet till vänster men springer vidare förbi, snart är du hemma hos Åda Wild Boar.

Line break icon of trail marker

Efter ca 24,5km ser du det första ikoniska Wild Boar krysset och det är dags för dig att lämna Sörmlandsleden bakom dig och ge dig in i vildsvinens näste.

Här inleder du med lite behaglig klipplöpning innan det bär av brant utför och efter en sektion av oerhört fin löpning så är det redan dags att ta dig an ledens tuffaste del med Elis Berg, Peppes Backe och Fornborgen för första gången. Under dessa dryga 2 km tar du ca 50% av ledens höjdmeter och du möter havet och skärgården. Dessa tre stigningar och utförslöpningar är tekniska och härligt utmanande och bjuder på fantastisk utsikt.

Line break icon of trail marker

Innan du tar dig an Fornborgen passerar du vätskekontrollen. Här finns även utbildad sjukvårdspersonal om du mot förmodan skulle behöva assistans.

Du springer nu nedanför Fornborgen på vackra stigar innan lutningen ökar och du klättrar upp på denna borg med 1000-åriga anor. Utsikten gör det väldigt tydligt varför detta var en strategiskt viktig plats för att hålla koll ut över havet.

När du lämnat Fornborgen har du nu ca 1 km plan löpning att sträcka ut benen på. Du springer på vacker ringlande stig genom gammal skog för att sedan åter möta stigningar och klipplöpning.

Line break icon of trail marker

Du passerar såsmåningom en naturligt öppen och betad skogsäng för att därefter möta en brant klippvägg.

Väl uppe så har du drygt 2 km till varvningen vid tävlingscentret och leden fortsätter genom klipplöpning med längre och kortare stigningar. Sedan följer mjukare underlag och du springer i teknisk terräng, djupa kärr, branta klippor och trolliknande skog.

Vid varvningen, efter ca 31km, får du ta emot publikens jubel och ta in energi och vätska. Här har du även tillgång till din dropbag om du valt att lämna en sådan. Nu ger du dig ut på ett avslutande varv i Pilskogens magiska natur...

Line break icon of trail marker

Efter att ha klättar över vildsvinsstaketet kommer en rejäl stigning direkt och ger en tydlig indikation på att detta är inte några vanliga 14km du ska avsluta med. Vid toppen lämnar du det vanliga lederna och följer snitslar till höger ut på en sträckning som aldrig tidigare varit del av Åda Wild Boar. Denna specialsträckning bjuder på fin och varierad löpning på klippor och i djup skog. Här rundar du Pilskogens största damm innan du följer den stig som förr användes för att utfodra djuren och kopplar på den vanliga 12km-leden.

Line break icon of trail marker

Nu följer en cocktail av branta stigningar, härlig plan klipplöpning, ringlande stigar genom djup skog och tekniska uppför- och nedförslöpningar och du är snart inne på den delen av leden du tacklade på etapp 1.

När du åter tagit dig an Elis Berg, Peppes Backe och Fornborgen är det dags att klämma det sista ur benen på vägen hem. Här kan du terrängen så det gäller bara att bita ihop och kämpa.

Line break icon of trail marker

Ca 300 meter innan mål rundar leden en tjärn och du börjar höra musiken och jublet från målområdet. En sista lilla klättringen uppför innan du viker av kraftigt till vänster och beger dig av nerför en ringlande vacker stig som tar dig till upploppet.